Utställare 2024

På grupputställningen 27-29 September finns det två utställningsformer.
En huvudutställning med inrammade bilder på utställningsväggar, och en enklare form av utställning i form av en tvättlina där oramade bilder hängs upp.

Fotografer huvudutställning: Ralph Andersson, Claes Jonsson, Johan Jehlbo, Peter Malmgren, Oscar Persson, Filberth Karlsson, Wally Munteanu , Öyvind Vågen,

Fotografter tvättlinan: Oliver Kolding Palm, Åsa Sellberg, Nicklas


Sidan är ej komplett, och uppdateras fortlöpande.


Utställare huvudutställning

Ralph Andersson

Plats: Malmö
Deltar i huvudutställningen


Skrivande frilansfotograf från Malmö med fokus på gatufotografi när det kommer till det egna fotograferandet. Jag har sysslat med gatufoto i varierande intensitet sedan 1980-talet. Genom alla år med en förkärlek till spårbundna miljöer så som tågstationer och tunnelbanor. Lockelsen i gatufoto ligger för mig i att fånga ögonblick i den vanliga vardagen som intresserar även en utomstående betraktare.

Vintern 2024 tog jag initiativ till informella träffar i Malmö med syfte att knyta gatufotografer samman för att diskutera bilder och med en förhoppning om att tillsammans arrangera utställningar. Något som tack vare dessa möten nu blivit verklighet. Banden och möjligheten att visa bilder fanns redan men mestadels bara på sociala media. Inget går dock upp mot att träffa människor i verkliga livet och att se analoga bilder på en vägg – eller en tvättlina.

Bilderna jag kommer att visa på utställningen togs 1988 då jag tillbringade två veckor i Paris tunnelbana med en Leica M2, ett 50 mm objektiv och en kasse färgfilm. På den tiden fanns inte Instagram eller Facebook så bilderna har tillbringat merparten av åren undangömda i en kartong i förrådet. Något som i min mening visar på det historiska värdet av gatufoto som dokumentation av en vardag som annars bara passerar.


Johan Jehlbo

Plats: Stehag, Skåne
Hemsida: : https://jehlbo.se/
Instagram: @johanjehlbo
Deltar i huvudutställningen


Johan Jehlbo är en fotograf baserad i Stehag, mitt i Skåne. Efter att ha lämnat Malmö väcktes hans fotografiska nyfikenhet för de lantliga miljöerna i sin närhet. Detta ledde till att han började utforska hur den typiskt urbana genren, gatufoto, kan översättas till landsbygdens sammanhang.

Johan är känd för sin användning av blixt, vilket ger hans bilder en distinkt och omedelbar känsla. Som medgrundare till det internationella kollektivet “Full Frontal Flash” har han bidragit till att forma denna stil inom det moderna gatufotot.

Under de senaste tio åren har han varit finalist och vinnare i flera av de stora internationella gatufotofestivalerna, såsom i Berlin, Miami, San Francisco, London, Oslo, Göteborg och Dublin. Hans verk har ställts ut både i separat- och samlingsutställningar runt om i världen, inklusive på prestigefyllda institutioner som Städtische Galerie i Iserlohn, Tyskland, ICP i New York, och Abecita Popkonst och Foto i Borås.

År 2023 gav han ut boken “Stranger than Fiction,” med bilder från de skånska marknaderna.


Filberth Karlsson

Plats: Hässleholm
Ålder: 66 år
Instagram: @fillephotogaph
Deltar i huvudutställningen


Med kameran i handen och en nyfiken blick vandrar jag genom stadens pulserande gator. Där har jag funnit en passion för att fånga ögonblicken och berättelserna som utspelar sig runt varje hörn. Mitt gatufotograferande är en resa genom tid och rum, där jag fångar livets små detaljer och stora kontraster. Varje bild berättar en historia, fångad i en splitsekund av mitt öga och min kamera. Att vandra i städerna och föreviga dess själ är min form av konst och min kärlek till det oväntade.



Peter Malmgren

Hemsida: petermalmgren.se
Deltar i huvudutställningen


Att fotografera är en form av dagboksanteckningar för mig och jag bär alltid med mig en kamera. Det blir ett sätt för mig att vara närvarande i min omgivning och att lägga märke till saker som jag annars skulle missa. Jag dras till det dokumentära bildberättandet och hittar ofta mina motiv i vardagliga situationer. Det är sällan jag har en specifik tanke eller vision på förhand, det är först i efterhand jag kan se att det finns mönster och röda trådar i bilderna jag tagit.



Oscar Persson

Plats: Hörby
Ålder: 36 år
Hemsida: www.thatbeardedguy.photography
Instagram: @thatbeardedguy.photography
Deltar i huvudutställningen


För mig är fotografi en ursäkt att utforska. Utforska platser, människor och idéer!
Mycket av mitt fotograferande sker med gamla analoga kameror. Jag älskar och fascineras av dessa mekaniska makapärer. Visst rör det sig om mycket nostalgi, men samtidigt känner jag att det tillför något till själva bildskapandet. Hur bilden växer fram i mörkrummet, den taktila känslan, och den obestridbara svärtan.

Som fotograf är jag nog mest känd som landskaps- och naturfotograf, och jag bor numera ute på landsbygden. Men jag är uppväxt i staden, och är egentligen en väldigt urban människa med stor kärlek för staden.

I mina bilder dras jag främst till platser och former, där människan ofta hålls liten och anonym. På utställningen kommer jag visa bilder från ett mini-projekt med en infraröd kamera. Det är väldigt alldagliga stora scener, men fångade inom det infraröda färgspektrumet som vi normalt inte ser. Givetvis tar jag också med mig ett urval av mina svartvita analoga bilder från Malmö & Lund, färskt framkallade i mitt mörkrum.


Wally Munteanu

Plats: Göteborg
Instagram: @wallyboxsweden
Deltar i huvudutställningen


Wally Munteanu är en 56 årig fotograf med bas i Göteborg. Hans fotografiska intresset väcktes för något år sedan när han upptäckte gatufotografering. Att ständigt iaktta intressanta människor på gatorna runt om i världen och “jaga” det perfekta ljuset, har han hittat en stil som han tycker om och vill dela med sig av.

Han är mer en “fiskare” än en “jägare”. Ibland kan han vänta en “bra” stund på en passerande människa vid en plats där ljuset känns rätt för att fånga den med sin kamera. Tålamod finns det gott om…

Varje person har en historia att berätta och genom kamerans lins har han möjlighet att visa er det han ser, det han har fastnat för. Målet är att betraktaren ska uppleva ögonblicket och tolka bilden fritt.

“It is an illusion that photos are made with the camera… they are made with the eye, heart and head.”

Henri Cartier – Bresson




Claes Jonsson

Plats: Lund
Instagram: @fotoclaeslund
Deltar i huvudutställningen


Fotograferat Gatufoto i 10år i Permobil. Gått fotoskola 1976-78.
Årets fotograf fyra år i rad FFIM-Mö.


Utställare tvättlinan

Oliver Kolding Palm

Plats: Lund
Ålder: 25 år
Hemsida: : www.oliverkoldingpalm.com
Instagram: @Oliverkpalm
Deltar på tvättlinan


Mitt namn är Oliver Kolding Palm, jag är 25 år gammal och har ägnat mig åt gatufotografi i ett år. Under den här tiden har mitt fotograferande utvecklats från traditionell street photography till en mer spontan snapshot-stil. Jag arbetar uteslutande i svartvitt, då jag finner att färg ofta distraherar från det essentiella. Svartvita bilder har en tidlös kvalitet, där ljus och skugga kan tala ett tydligare språk. Svartvitt fångar inte bara ögonblicket, utan även känslor och tankar som kan gå förlorade i färg. 

”När jag fotograferar tror jag på att det är betraktaren som ska döma och analysera bilden. Jag tror på att bilder ska upplevas snarare än förklaras. Den subjektiva tolkningen av ett fotografi är det som ger det dess djup och mångfald. Därför undviker jag att definiera mina verk genom specifika teman. Jag har varit mycket kritisk till idén om teman, eftersom jag inte vill reducera komplexiteten i mina bilder till ett enda tema. Att försöka destillera dem till en enda tanke är enligt mig för enkelt och begränsar den fulla upplevelsen. 

Min filosofi som fotograf är att låta ögonblicken tala för sig själva, att inte överanalysera eller begränsa vad en bild kan vara. Jag föredrar när bilder är som fragment, delar av en större helhet som tittaren själv får sätta ihop. Det är i det odefinierade och spontana som jag finner den största friheten i mitt skapande.”



Åsa Sellberg

Deltar på tvättlinan


Mitt namn är Åsa Sellberg och ibland så tassar jag omkring på Malmös gator med kamera eller mobil redo för att dokumentera min omvärld, både det stora och det lilla. Jag tycker om att hitta det lite absurda och komiska i tillvaron, men också det dramatiska, det allvarliga och det alldeles vardagliga. Jag tar gärna på mig rollen som observatör, den som står lite utanför och kikar in, den som deltar utan att delta, som är närvarande, men ändå inte. Jag tycker samtidigt att det är spännande med de möten som fotograferandet kan leda till, ibland bara en blick och ibland något som blir ett samtal. Bilderna som visas på den här utställningen är en blandning av gamla och lite nyare bilder.
På senare år har jag i första hand ägnat mig åt att skapa kollage och fotograferandet har fått stå tillbaka lite. Mina kollage finns att se på
@asasellberg_art


Nicklas

Plats: Helsingborg
Ålder: 37 år
Instagram: @josnikstreet
Deltar på tvättlinan


Fotograferat i ca 2 år.  Dokumenterar mest Helsingborg och fångar ofta solnedgångar och ensamma silhouetter.